Welcome Blog


Rabu, 25 September 2013

10 Tips Praktikal Berpisah Susu..=)

Berikut 10 cara praktikal berpisah susu yang boleh membantu anda menghentikan penyusuan bayi anda.

1. Jangan Tawar Dan Jangan Tolak
Ia merupakan cara paling selamat dan efektif untuk berpisah susu. Berikan susu apabila anak minta dan jangan sesekali menolak jika anak mahu menyusu. Namun, konsep ini perlu diaplikasikan bersama beberapa cara di bawah untuk mempercepatkan proses berpisah susu.

2. Mengubah Rutin Harian
Anak anda pasti mempunyai rutin harian untuk menyusu. Contohnya dia akan menyusu jika anda berada di sofa yang selalu diduduki. Oleh itu, elakkan diri daripada duduk di sofa berkenaan agar dia lupa tentang rutin yang biasa dilakukan.

3. Pertolongan Daripada Ayah
Ayah perlu memainkan peranan dengan mengalihkan perhatian anak yang mahu menyusu dengan melakukan aktiviti lain seperti menonton televisyen kegemarannya, bermain alat permainan kesukaannya, membaca buku atau melakukan apa sahaja jenis aktiviti yang diingininya ketika itu.

4. Alihkan Perhatiannya
Kadang kala apabila si anak leka bermain, dia terlupa untuk meminta susu. Gantikan sesi penyusuan yang patut diterimanya dengan memberi snek berkhasiat seperti buahan atau roti. Anda juga boleh membawanya ke taman permainan pada waktu yang biasanya dia meminta susu.

5. Lengahkan Sesi Penyusuan
Melewatkan penyusuan adalah efektif jika anak anda lebih berusia dan boleh memahami penerangan anda. Tangguhkan waktu menyusu iaitu memberitahunya untuk menunggu sebentar. Gantikan dengan aktiviti lain juga boleh menjadi cara yang berkesan untuk menghentikan penyusuan.

6. Memendekkan Tempoh Penyusuan
Cara ini berkesan untuk anak berusia yang dua tahun ke atas. Memendekkan tempoh penyusuan dengan cara memberitahunya sedikit sahaja mama beri ya sebab abang/ kakak sudah besar. Sedkit demi sedikit akan mengurangkan kebergantungannya kepada susu ibu.

7. Memberitahu Secara Berhemah
Bagi yang si kecil berusia setahun ke atas sudah boleh memahami arahan yang diberikan. Jadi, tunjukkan contoh-conoh orang dewasa yang tidak minum susu ibu. Dia pasti teruja apabila diberi kesempatan menjadi orang dewasa.

8. Kurangkan Penyusuan
Dalam sehari mula kurangkan sesi penyusuan terutamanya di waktu malam. Ini membolehkan penghasilan susu ibu berkurangan secara semulajadi dan pada masa yang sama membolehkan anak anda menerima perubahan itu.

9. Adalah Baik Jika Anda Tidak Menghentikan Penyusuan Susu Secara Tiba-Tiba
Hal ini akan mengganggu emosi anak malah menjadikan diri anda tidak selesa. Anda sendiri berkemungkinan mengalami masalah seperti payudara bengkak atau mastitis berikutan susu ibu tidak dikosongkan dengan sebaik-baiknya. Pendekatan terbaik ialah tidak melakukannya secara tergesa-gesa.

10. Petua-Petua Lama
Terdapat juga petua-petua orang lama untuk membolehkan anak bercerai susu. Apapun, dapatkan pandangan pakar sama ada cara yang digunakan boleh meninggalkan kesan yang kurang baik kepada si kecil.

Sumber daripada 
http://bidanbersalin.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan