Apakah perbezaan di antara alergi makanan dan intolerans makanan?
Alergi makanan yang sebenar selalunya menyebabkan
tindak balas yang segera selepas seseorang itu memakan makanan penyebab alergi.
Simptom-simptom akan berlaku dalam beberapa saat atau minit selepas makan.
Tindak balas alergi boleh mengancam nyawa pada sesetengah orang.
Intolerans makanan adalah tindak balas yang lebih perlahan,
selalunya berlaku beberapa jam atau hari selepas memakan makanan tertentu.
Selalunya ia membawa kesan kepada saluran pencernaan. Simptom-simptom boleh
menyebabkan ketidakselesaan dan kadang-kala membawa kepada pemakanan tak
seimbang, tetapi selalunya ia tidak mengancam nyawa.
Adakah ia perkara biasa?
Kira-kira 5-8 peratus kanak-kanak dan 1-2 peratus orang
dewasa akan mengalami alergi makanan. Sehingga 90 peratus kanak-kanak akan pulih
dari alergi ini, tetapi mungkin akan mendapat penyakit lain yang berkaitan
alergi (dikenali sebagai atopi) seperti asma,
ekzema, demam alergi atau rinitis.
Jumlah mereka yang menderita akibat intolerans makanan tidak diketahui.
Sehingga sejumlah 30 peratus orang mengaku mereka telah mengalaminya. Walau
bagaimanapun, angkanya mungkin di sekitar 10–20 peratus sahaja.
Apakah punca yang paling biasa bagi alergi makanan dan intolerans makanan?
Makanan yang paling biasa menyebabkan alergi dan intolerans
makanan adalah: telur, susu lembu, kekacang, gandum, gluten (protin yang
terdapat dalam gandum, rai, barli dan mungkin oat), ikan, kerang-kerangan,
buah-buahan sitrus, tomato, bijan dan soya.
Anda dinasihatkan untuk
tidak mengeluarkan sebarang makanan yang disyaki dari diet anak anda tanpa
menggantikannya dengan makanan lain yang mempunyai kandungan nutrien yang sama.
Jika tidak, dia mungkin akan mengalami kekurangan nutrisi. Adalah penting bagi
anda mendapatkan bantuan daripada pakar diet jika anda mahu melakukannya.
Apakah simptom-simptomnya?
Simptom yang paling biasa bagi alergi makanan ialah
kegatalan kulit (seperti ruam netel), kegatalan atau bengkak lidah dan bibir,
bersin, hidung tersumbat atau berair, (seakan sama dengan demam alergi tetapi
dikenali sebagai rinitis), nafas yang pendek dan batuk.
Simptom-simptom
bagi intolerans makanan adalah sakit perut atau kolik, kembung, angin, cirit-birit dan kadang-kala muntah. Simptom-simptom seperti migrain, suka
meragam, dan kemerahan juga dikaitkan dengan diet.
Terdapat banyak
keadaan lain yang juga menyebabkan simptom-simptom seakan sama seperti penyakit
Crohns, kolitis berulser dan penyakit kolik, jadi elakkan daripada mencuba
membuat diagnosis sendiri. Penting untuk mendapatkan diagnosis doktor anda
supaya anak anda mendapat rawatan perubatan yang betul.
Penjelasan bagi alergi makanan yang teruk
Bentuk alergi yang paling teruk dinamakan sebagai
anafilaksis. Ia merupakan reaksi alergi yang berpotensi mengancam nyawa
dan memerlukan rawatan perubatan kecemasan. Simptom-simptom termasuklah ruam kulit yang gatal (ruam kulit), lidah dan
bibir yang bengkak, rasa tekak mencengkam, sukar bernafas dan rasa pitam.
Anak
anda akan kelihatan pucat dan rasa berlengas. Jika tidak dirawat, tindak balas
anafilaktik akan menyebabkannya hilang kesedaran dan kadang-kala, ia akan
membawa kematian. Jika anda mensyaki bahawa anak anda mungkin mengalami serangan
anafilaktik, terus ke Jabatan Kemalangan & Kecemasan di hospital terdekat.
Jika anak anda didiagnosis dengan alergi makanan yang teruk, dia perlu
membawa ubat Epinefrina (adrenalin) ke mana-mana sahaja bersamanya sebagai
rawatan pertamanya jika dia mengalami tindak balas anafilaktik. Sekiranya
diserang lagi, dia perlu ke hospital untuk rawatan lanjut.
Selain dari
bahan bukan makanan seperti ubat-ubatan, sengatan lebah dan tebuan dan
lateks, anafilaksis boleh disebabkan oleh makanan tertentu dalam jumlah yang
sedikit. Kebanyakan orang mengetahui mengenai alergi kekacang dan makanan laut,
tetapi apa-apa makanan pun boleh menjadi penyebab tindak balas ini. Penyebab
paling biasa bagi kanak-kanak ialah telur, susu dan kacang. Bagi orang dewasa,
penyebab utamanya ialah ikan, kerang-kerangan dan kekacang.
Bagaimana alergi dan intolerans makanan didiagnosis?
Alergi makanan hanya boleh didiagnosis secara tepat dengan
dua cara: ujian cucuk kulit (skin prick test) dan/atau ujian darah.
Kedua-duanya digunakan untuk mengesan kehadiran sebatian yang dinamakan IgE,
yang hanya hadir jika alergi makanan berlaku.
Ujian cucuk kulit
Ujian ini biasanya digunakan sebab ia memberikan keputusan jelas
dengan segera dan cepat dan mudah dilakukan. Ia dilakukan dengan meletakkan
ekstrak cecair makanan yang disyaki (alergen) pada kulit dan mencucuknya dengan
lanset. Jika anak anda alergi terhadap makanan tersebut, benjolan yang gatal
akan muncul dalam masa 10 minit.
Jika benjolan tersebut lebih daripada 3mm, ini
dianggap sebagai tindak balas positif. Keputusan mungkin tidak akan berapa tepat
jika anak anda mengambil antihistamin. Sesetengah pakar pediatrik boleh
melakukan ujian ini dengan sendiri tetapi lazimnya, anak anda akan dirujuk
kepada pakar kulit atau klinik alergi.
Ujian darah
Ujian
ini menggunakan sampel darah yang dihantar ke makmal untuk diuji. Keputusan
selalunya akan diketahui dalam masa 10-14 hari. Keputusan digredkan sama ada
dalam skala 1-4 atau 1-6.
Bagi kedua-dua ujian, keputusannya hanya
menunjukkan tindak balas anak anda terhadap sesuatu bahan. Ujian ini tidak dapat
memberitahu anda bagaimana teruk tindak balas itu.
Menyimpan diari pemakanan
Menyimpan diari pemakanan dan simptom secara tepat juga amat
membantu dalam diagnosis alergi atau intolerans makanan pada anak anda. Ia akan
menunjukkan makanan atau bahan yang menyebabkan atau menerukkan simptomnya.
Selalunya, anda perlu mendapatkan nasihat daripada pakar diet untuk mula
melakukannya. Pakar pediatrik anda akan merujukkan anda kepada pakar diet.
Selalunya, pakar diet akan menyarankan supaya anda tidak memasukkan
makanan tertentu ke dalam diet anak anda untuk sementara waktu, dan
memasukkannya semula ke dalam diet secara perlahan-lahan. Dengan ini, makanan
penyebab akan dapat dikenal pasti dan diagnosis boleh dilakukan.
Menyimpan diari
dengan rapi akan mengambil masa tetapi ia adalah cara paling tepat untuk
mengenal pasti dan mendiagnosis alergi atau intolerans makanan pada anak anda.
Jika anda sudah mengetahui bahawa jenis makanan tertentu menyebabkan tindak
balas, tak usahlah anda memasukkan makanan itu semula ke dalam diet anak anda
sebab ia berbahaya.
Hidup dengan diet khas
Apabila alergi atau intolerans makanan anak anda telah
didiagnosis, adalah penting supaya anda mengelakkan makanan tersebut. Jika dia
mengalami alergi makanan, semua makanan seumpama itu mesti dikeluarkan
dari dietnya. Jangan masuk makanan itu semula ke dalam dietnya tanpa mendapatkan
nasihat pakar perubatan.
Dalam hal intolerans makanan, ini, anda boleh
juga cuba memasukkan semula makanan tersebut ke dalam diet sedikit demi sedikit
tanpa mengalami kesan buruk. Lama-kelamaan, dan dengan melakukan kaedah
cuba-mencuba ini, anda akan ketahui berapa banyak makanan itu yang boleh diambil
oleh anak anda. Menyimpan sebuah diari tentang makanan dan simptom (sila rujuk
Menyimpan diari makanan dan simptom di atas) akan membantu anda
melakukannya.
Aktiviti-aktiviti seperti menyediakan bekal makanan tengah
hari di samping makanan semasa bercuti, parti hari jadi, makan di luar dan
semasa keluar berjalan akan memerlukan pengaturan dan perancangan yang lebih
tekun daripada biasa, tetapi anda akan mula membiasakan diri dengan amalan
menyediakan makanan dan minuman yang sesuai untuk anak anda atau menasihatkan
orang lain yang terlibat dalam pemakanan anak anda melakukannya.
Membeli-belah untuk diet khas
Membeli-belah untuk diet khas adalah sukar pada mulanya.
Tetapi apabila anda sudah mengetahui semua produk yang sesuai bagi anak anda,
dan belajar menyesuaikan resipi, dia akan mampu menangani diet yang pelbagai,
berkhasiat dan sedap.
Amalkan tabiat membaca label makanan sebab ini
juga akan menjadi bahagian penting dalam kehidupan harian. Makanan penyebab
alergi mungkin mempunyai pelbagai nama yang berbeza. Sebagai contoh, kedua-dua
natrium kaseinat dan pejal sirap dadih dihasilkan daripada susu. Anda boleh
meminta senarai penuh jenama yang perlu dielakkan daripada pakar diet.
Sekarang, terdapat pelbagai jenis makanan khas yang bersifat "bebas
daripada" di kebanyakan supermarket. Kedai makanan kesihatan dan organik
menyediakan banyak jenis makanan khas.
Anda akan belajar bagaimana untuk
menyesuaikan resipi biasa anda dan mencuba resipi baru. Terdapat banyak buku
masakan diet khas yang boleh membantu anda menyediakan hidangan, snek dan bahan
bakeri yang sesuai. Kek tanpa telur, pasta tanpa gandum dan krim putar tanpa
susu adalah beberapa jenis makanan yang anda boleh buat atau beli.
Adakah anak saya akan pulih kelak?
Mana-mana alergi zaman kanak-kanak boleh menjadi pulih
tetapi peluang anak anda untuk pulih dari alergi atau intolerans makanan
bergantung kepada alergennya. Contohnya, sehingga sejumlah 90 peratus
kanak-kanak akan pulih dari alergi susu lembu dan telur dan intolerans protin
susu lembu, sementara hanya kira-kira 10-20 peratus akan pulih dari alergi
kekacang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan