Welcome Blog


Jumaat, 26 Mei 2017

Resepi Mesti Cuba : Choc Chic Cookies

Assalamualaikum.
Ini resepi untuk biskut choc chic.Ramai yang sudah berkongsi resepi ini di Facebook.Boleh dibuat untuk makan sendiri atau untuk dijual.Selamat mencuba.
Gambar ihsan dari Facebook Pemilik Resepi
Bahan A
1 cawan butter
1 cawan gula perang
1 cawan minyak masak
1/2 cawan gula halus
1 sudu besar susu cair/susu segar
(Saya guna susu full cream 2 sudu besar)
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
Secubit garam

Bahan B
4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil cream of tartar
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bikarbonat soda
2 cawan choc chip
(Saya guna 1 cawan choc chip dicampur 1 cawan choc rice)
1 cawan kekacang tidak kira jenis apa pun

Cara Penyediaan
1. Pukul bahan A hingga sebati.
2. Jangan pukul terlalu lama.
3. Anggaran dalam seminit sahaja.
4. Kemudian masukkan bahan B gaul sebati guna senduk sahaja.
5. Akhir sekali masukkan choc chip dan kekacang pilihan.
6. Adunan agak lembik jadi perlu jarakkan sedikit semasa mengarut adunan.
7. Bakar suhu 170 Celsius selama 20 minit.

Terima kasih kepada pemilik resepi Shahila Hanim.Maaf jika saya melakukan perubahan dari segi ejaan dan ayat.Semoga pembaca blog beroleh manfaat dan pemilik resepi beroleh pahala berkongsi resepi ini.😃


Tiada ulasan:

Catat Ulasan