Welcome Blog


Rabu, 24 Mei 2017

Resepi Mesti Cuba : Pulut Ayam

Assalamualaikum.
Pulut ayam ini salah satu hidangan yang ada di Perlis.Boleh dimakan tak kira masa.Sarapan pagi pun boleh.Nak kata mengantuk lepas makan tak juga sebab sekadar pulut kosong tanpa santan.
Sebelum ini kalau balik Perlis sahaja baru aku dapat menikmati hidangan ini tetapi sekarang mudah sebab aku boleh dapatkan rempah untuk ayam dan bawang yang sudah siap digoreng beserta sos siam.
Kalau ingin untuk dapatkan bahan-bahan ini,anda boleh hubungi Nurfatmawati@Kak Wati di www.wasap.my/60108303080/PulutAyamDIY

Bahan-bahan
3 pot beras pulut
Ayam dibelah 8 bahagian
4 ulas bawang putih ditumbuk halus
Sedikit garam

Cara Penyediaan
1. Rendam beras pulut semalaman atau setengah jam sebelum dimasak.
2. Toskan air rendaman dan masukkan 2 pot setengah air ke dalam periuk nasi.
3. Masukkan sedikit garam dan kacau rata.Hidupkan suits dan biarkan masak.
4. Bersihkan ayam dan gaulkan dengan bawang putih dan rempah ayam.
5. Biarkan semalaman atau sejam sebelum digoreng.
6. Masukkan minyak untuk goreng secara deep fry.Pastikan minyak dipanaskan dengan api yang sederhana kemudian masukkan ayam.
7. Tutup kuali untuk memastikan ayam masak garing diluar dan lembut di dalam.
8. Setelah masak,angkat dan hidangkan bersama pulut,bawang goreng dan sos siam.Sedia untuk dimakan.
9. Selamat mencuba.

Bagi yang ingin menggoreng bawang sendiri,ini caranya.Bersihkan bawang merah.Hiris sebanyak mana bawang merah yang diingini kemudian gaulkan dengan tepung beras dan sedikit garam.Minyak pastikan dalam suhu sederhana panas dan sentiasa dikacau di dalam kuali untuk mengelakkan bawang yang digoreng melekat.Setelah warna bawang agak keperangan,angkat dan toskan.Sejukkan dan sedia untuk dimakan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan