Bahan-bahan
2 cawan beras pulut
2 biji mangga
2 cawan santan pekat
Sedikit gula
Sedikit garam
Cara memasak
1. Basuh dan rendamkan beras pulut semalaman atau setengah jam sebelum dimasak.
2. Toskan air rendaman dan masukkan beras pulut bersama air sebanyak 1 cawan setengah ke dalam periuk nasi eletrik.
3. Taburkan sedikit garam dan kacau rata.Hidupkan suis dan hanya bila mendidih dikacau untuk elak pulut melekat.
4. Setelah masak,kaupkan pulut ke bahagian tengah.Biarkan sejuk.
5. Panaskan santan dengan api perlahan dan tambahkan sedikit air mengikut kepekatan yang diingini.
6. Masukkan sedikit garam dan sedikit gula.Biarkan mendidih dan tutup api.
7. Letakkan pulut di dalam pinggan,diikuti kuah santan ke atas nya.Hiriskan buah mangga dan siap untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan