Welcome Blog


Sabtu, 20 Mei 2017

Resepi Mesti Cuba : Roti Sosej Berkeju

Ingat dulu-dulu semasa bertugas di Johor,cuba jual roti sosej ini semasa kerja syif pagi.Bukan nak untung sangat pun walaupun guna bahan semua yang terbaik.Tak pula jual mahal.Seronok sebab dapat bagi kawan-kawan kenyang sebelum dapat makan sarapan berat yang lain.=)

Bahan-bahan
10 keping roti
10 batang sosej
5 keping keju
2 biji telur
Bread crumbs secukupnya
Sedikit lada sulah
Sedikit bancuhan tepung gandum

Cara Penyediaan
1. Roti digelek hingga nipis.
2. Sekeping keju dibelah dua.
3. Letakkan keju kemudian sosej atas roti dan gulungkan.
4. Sapukan bancuhan tepung gandum yang berfungsi sebagai pelekat di hujung gulungan.
5. Celupkan dalam bancuhan telur yang dicampurkan sedikit lada sulah.
6. Taburkan bread crumbs ke seluruh gulungan roti.
7. Masak dalam minyak betul- betul panas secara deep fry dalam 45 saat.
8. Elakkan menggoreng terlalu lama kerana keju akan mencair dan roti akan berminyak.
9. Angkat dan sejukkan sebentar.Siap untuk dimakan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan