Welcome Blog


Selasa, 11 Februari 2014

Status Halal Shaklee..=)

Kebelakangan ini timbul semula isu halal haramnya produk Shaklee.Di bawah ini adalah sijil halal Shaklee yang dikeluarkan oleh Islamic Service of America (ISA) untuk produk-produk Shaklee..=)
ISA adalah salah sebuah badan pengeluar sijil halal di Amerika yang diiktiraf oleh JAKIM. Senarai penuh badan luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM boleh tengok di website My Halahttp://myhalal.blogspot.com/2007/11/sebahagian-badan-islam-yang-di-iktiraf.html.

Produk yang dipasarkan di Malaysia adalah tersenarai dalam sijil tersebut termasuk yang menggunakan bovine gelatin iaitu Lecithin, OmegaGuard dan Vita-E complex.Tidak semua produk Shaklee ada dalam pasaran Malaysia.

Saya amat memuji tindakan beberapa pengguna termasuk distributor Shaklee sendiri yang mengambil langkah dengan memastikan produk yang diambil benar-benar halal.Maklumlah di zaman sekarang ni terlalu banyak perkara yang bercampur-baur antara halal dan haram. Bukan saja dari segi pemakanan malah dari sudut lain seperti pergaulan, kebebasan, pencarian rezeki dan sebagainya. Yang pasti, ia bermula dari punca rezeki dan apa yang kita masukkan ke mulut.

Daging yang tumbuh dari sumber yang tidak halal (sama ada makan makanan yang tidak halal tanpa keadaan darurat atau punca pencarian yang tidak halal) adalah bahan bakar api neraka. Mungkin tak perlu tunggu api neraka kerana di atas dunia kita sudah merasai bahana dari benda-benda yang tidak halal, misalnya doa tidak dimakbulkan, kehidupan yang resah gelisah, hati yang keras dan sebagainya.


Namun adakalanya perkara sebegini menjadi bahan sabotaj tanpa kita sedar. Maklum saja, orang kita biasa dengan JAKIM sedangkan ada banyak lagi badan pengeluar sijil halal, yang mengeluarkan status halal termasuk untuk produk-produk tempatan. 


Antara badan pengeluar sijil halal di Asia Tenggara (yang diguna pakai di Malaysia) selain JAKIM ialah Islamic Food Research Centre (IFRC) Asia dan Halal Food Council (HFC) South East Asia. Malah satu mesyuarat telah diadakan antara pengeluar sijil halal agar sijil halal ni tidak dimonopoli oleh JAKIM saja. Tapi kalau nak kira untuk pemasaran dalam negara, yang ada sijil halal JAKIM lah yang laku sebab orang ramai lebih percaya pada sijil keluaran JAKIM..=)

Setiap badan yang mengeluarkan sijil halal mempunyai prosedur yang ketat sebelum mereke mengeluarkan sijil halal kepada sesuatu produk.Mengikut pembacaan saya, status halal di Kanada dan USA adalah yang paling sukar untuk dapat pelepasan.Jadi bila Shaklee mendapat sijil halal dari ISA, sepatutnya tiada isu,bukan???


Memiliki sijil halal ini bukan perkara main-main kerana pengeluar sijil akan sentiasa memantau dan mereka boleh menarik balik bila-bila masa sekiranya pengilang produk tidak mematuhi syarat-syarat yang ditetapkan.


Sebagai penutup, produk-produk dalam pasaran Malaysia terdapat dalam senarai dalam sijil di atas. Sekiranya anda mendapatkan produk Shaklee dari pasaran Malaysia, anda tak perlu ragu-ragu.


Kepada pengguna Shaklee dan kepada yang mahu mencuba dan menikmati kebaikan Shaklee, gunakannya tanpa was-was. Selamat menjalani kehidupan yang lebih sihat!

Sumber artikel 
http://vitaminsemulajadi.com/status-halal-shaklee/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan